„ … íme, itt vagyok én, a természet anyja, minden
elemek úrasszonya, időtlen idők legősibb
gyermeke, istenségek legnagyobbika, szellemek
királynője, égi lakók legkülönbike, akinek alakjában
minden isten és istennő egybeolvad, aki a
menny ragyogó magasságait, a tenger gyógyító
szellőit, az alvilág könnyes némaságát parancsaimmal
igazgatom, akinek egyetlen istenségét
sokféle alakban, százféle szertartással, ezernyi
néven imádja a földkerekség.”
(Apuleius. Met. 11.)

 A római kori alapokra felépült modern múzeumépületben megnyílt az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház  Isis savariai otthona című állandó kiállítása.

A Magyarországon egyedülálló vallástörténeti kiállítás több mint fél évszázados hiányt pótol, hiszen az 1955 óta ismert Isis-szentély leletanyagának teljes bemutatására mindeddig nem került sor. A mintegy 900 m2 alapterületű impozáns kiállítótérben az Isis-kultusz savariai leletei mellett, Pannonia római császárkori vallásosságába, főként az ún. „keleti kultuszok” mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a látogatók. A vitrinekben bemutatott tárgyak mellett építészeti rekonstrukciók, makettek és a központi szentély homlokzatának monumentális márványfaragványai is láthatóak.

A 21. század igényeinek megfelelően kivetítőkön futó háttérfilmek, audiotárlatvezetés, valamint interaktív 3D modellek és életszerű enteriőrök segítik megérteni az antik ember mindennapjait teljes egészében átható (egykori) vallásosságot. A templomépítő és virtuális ásatás térinformatikai játékai, valamint a megszólaltatható antik hangszer rekonstrukciók minden korosztály számára kellemes időtöltést jelentenek. Az állandó kiállításunkhoz kapcsolódó múzeumpedagógia programjainkon az ókor gyermekeinek játékaival tárgyalkotó kézműves foglalkozásokkal várjuk az óvodás és iskolás csoportokat.

 

 

A hírcsatorna nem található.
© 2016 ISEUM SAVARIENSE. Minden jog fenntartva. Designed By JoomShaper

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához.