Események

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Ma
Search
Keresés
Magyar régészet napja
Péntek, Május 26, 2017, 16:00 - 19:00

Közösségek régen és ma

Sosztarits Ottó: Vallási közösségek Savariában

Savaria - Felső-Pannonia szakrális központjaként - vallási életének sokszínűségével tűnt ki. A fennmaradt feliratos emlékek alapján a városban számos vallási közösség működött, amelyek az egyes kultuszok ápolása mellett a „civil” életében is fontos szerepet játszottak.


Bíró Szilvia: Bennszülöttek Pannoniában

A római hódítás korában a későbbi Pannonia területén élt népek életébe pillanthatunk be az előadás során. A helyi közösségek életét mennyire változtatta meg a politikai átrendeződés, illetve az azt követő években, mennyire sikerült megőrizni és milyen formában az identitásukat.


Tóth Gábor: Honfoglaló magyar közösség a Kisalföld északi részén (embertani eredmények)

A Szlovák-alföld területe, mint vándorlási útvonal, és mint letelepedésre alkalmas, a Duna és a Vág (valamint mellékfolyói) által vízi utakkal is rendelkező sík vidék, bővelkedik régészeti emlékekben. Naszvad határából az 1930-as évek szőlőműveléssel kapcsolatos leletmentései óta ismerjük honfoglaló magyarok sírjait. Az 1970-es években feltárt sírok humán csontanyagának vizsgálatával az egykori népesség biológiai rekonstrukciójához szolgáltatunk további ismereteket.

A rendezvény ingyenes.
A hírcsatorna nem található.
© 2016 ISEUM SAVARIENSE. Minden jog fenntartva. Designed By JoomShaper

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához.