A gázkazán története

Eredetileg az ember, mikor barlangokban húzta meg magát, hamar rájött, hogy nem csak a vadak, de a szél és eső ellen is jó védelem mellett a tűzgyújtásra is ez a legalkalmasabb hely. Mivel zártabb a tár, jobban megragad a meleg. Persze őseink még nem tudtak egy jóideig maguk tüzet csiholni, majd azután a tűz beköltözött a házakba, sátrakba. Innen jutottunk el a kályhákig. A tüzelőt pedig a huszadik században váltotta fel ipari mennyiségben a gáz. A gázkazán megjelenése hatalmasat robbant, mivel maga a gáz jóval olcsóbb volt akkoriban – és sok helyen még ma is – mint a fa.

Elterjedésének egyik hátránya, hogy az emberek napjainkra kiszolgáltatottá váltak a gázszolgáltatóknak. Elvégre nincsen gázkazán gáz nélkül. Jobban mondva maga a kazán létezik, de fűteni nem fog. Viszont annak köszönhetően, hogy széles társadalmi igényt kell kiszolgálnia és minden réteg használatában megtalálható, a gyártók igen nagy választékot ajánlanak fel és minden esetben előremutatóan fejlesztik is a modelljeiket.

A gázkazán típusai

Gázkazán vásárlás esetén az elsődleges, amire gondolnunk kell, hogy van-e kémény kivezetésünk, amire rá tudjuk csatlakoztatni. Ez nem mindig volt így. Eredetileg ugyanis a kazán a szoba levegőjét használta fel az égetéshez szükséges oxigén kinyerésére és ugyanide engedte vissza az égésterméket is. Ezt nevezzük nyílt égésterű kazánnak, és ahogy azt az elmondás alapján sejteni lehet, igencsak balesetveszélyes. Egy felől elvonja az oxigént a lakóktól, másfelől terheli is a légteret a kibocsátott szén-dioxid, szénmonoxid mennyiséggel. De ami még veszélyesebb, hogyha gázszivárgás történik, bármikor berobbanhat, hiszen semmi sem zárja el egymástól az égésteret és az égésterméket.

Ezekre a problémákra fejlesztették ki válaszként a zárt égésterű gázkazán, azaz a turbós kazán modelleket. Ezek már nem a szoba légterét terhelik, hanem a külteret, az utca levegőjét. Mivel a korábbi nyílt égésterű termékek forgalmazását és gyártását minden európai irányelv tiltja, így manapság már értelemszerű, hogyha gázkazán vásárlásra kerül a sor, akkor feltétlenül kéményre is szükség lesz.

A kondenzációs gázkazán

A turbós gázkazán már előrelépés volt, csökkent a balesetek száma és biztonságosabb lett a készülék. Ami azonban változatlanul problémát jelentett, az az élettartam, illetve a hatásfok. Olyan fűtéstechnikai megoldások elterjedésével, ahol nagy felületen adják le a fűtőcsövek a hőt egészen új helyzeteket hoztak létre. Ilyen például a padlófűtés. A kazánból kiinduló fűtővíz végigkering a lakáson, jócskán lehűl, mire visszaér a kazánhoz.

Ez a hőmérsékletkülönbség okozza azt, hogy a legtöbb www.gazkazan-kazan.hu gázkazán esetében kicsapódik az égéstermékből a pára. Az elégetett gázokból magas hőmérsékleten távozó levegő hirtelen lehűl, és  ahelyett, hogy odakint csapódna ki, megteszi már a kéménycsőben. Ez nem ideális, mert ebben a nedvességtartalomban olyan savas anyagok is vannak, amik folyamatosan korrodáltatják a berendezéseket. A gázkazán élettartamát ez jócskán befolyásolja.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére, hovatovább hasznosítására fókuszál a kondenzációs gázkazán. Azt a tényt használja ki, hogy a nedvesség kicsapódása valójában energiát is ad le. Miért ne használhatnánk fel ezt az energiát a fűtésre? Semmivel sem kell több gázt égetnünk, tehát ugyanannyi befektetéssel mégtöbb energiát nyerhetünk. Ez növeli a hatékonyságot. Emellett, ha irányított körülmények közt csapatjuk ki a kondenzvizet, ahol fel is vagyunk készülve rá, hogy azok a bizonyos káros anyagok megjelennek, akkor valójában nem is fog korrodálni a rendszer olyan mértékben. Voálá, így született meg a kondenzációs kazán.

Ennél a típusnál kifejezetten az az előnyös, ha csöpög, hiszen ez mutatja, hogy tudta kamatoztatni kondenzációs képességeit. Tudni kell erről a konstrukcióról, hogy csak nagy hőmérséklet különbség esetén képes ezt a működést kihasználni. Ha nem elég „hideg” (negyven, ötven fok körüli) a fűtővíz, mikor visszaér az otthont felmelegítő útjáról, nem lesz elég nagy a hőmérsékletkülönbség, hogy valóban ki lehessen csapatni a nedvességet. Azonban ha mindez adott, akkor a kondenzációs gázkazán nagy szolgálatot tehet a háztartásban költséghatékonyságának köszönhetően.

A gázkazán konstrukciók

Mivel háztartási igényeket elégít ki, az egyik legfontosabb megoldandó az elhelyezés. Létezik fekvő, álló, falra szerelhető, hiszen nem minden háztartásban adott egy külön műszaki helység, ahol a gázkazán elhelyezhető. Nagyon fontos emellett, hogy elegendő csonkot építsenek a készülékbe és minél több berendezéssel legyen kompatibilis. Nem ritka, hogy szivattyút kötnek rá, de haladó szellemű felhasználók gyakran egészítik ki napkollektor vagy más megújuló energiát felhasználó energiatermelő eszközzel is.

Fontos kiegészítője még adott esetben egy puffertartály. Pláne az emlegetett szolár energia felhasználásánál fontos, hogy az adott fűtővizet tárolni is tudjuk valahol, hiszen a Nap este például nem termel nekünk meleget, így tudnunk kell raktározni az energiáját. Ezekkel a kiegészítőkkel egy kazán az otthon elengedhetetlen kellékévé válik és gondoskodik róla, hogy folyton kellemes meleg várjon minket, ha hazatérünk.