A KATA adózás előnyei, avagy miért válasszuk ezt az opciót?

A KATA adózási rendszer, mint valószínűleg a legtöbben jól tudjuk a kis vállalkozók tételes adója, mely alapvetően a leginkább kedvező feltételeket biztosítja az adózás területén mind a kezdő vállalkozóknak a kezdeti nehézségekhez, mind a kisvállalkozóknak, kiknek éves jövedelme nem haladja meg az évi 12.000.000 forintnyi összjövedelmet. Ez alapvetően abszolút nem egy nagy összeg, de tisztán látható, hogy a kisvállalkozóknak a havi 50 000 vagy a havi 25 000 egy abszolút kedvező alternatíva egyéb adózási lehetőségekhez képest. Én személy szerint abszolút úgy gondolom, hogy a KATA adózás egy kiváló adózási forma, mely alapjaiban hatalmas segítséget tud nyújtani a vállalkozások nagy részének, hiszen a másféle típusba illetve adózási alternatívába eső vállalkozások sokkalta többet adóznak, mint az egyébként fantasztikusan működő egyéb vállalkozások.

Hogy indul a KATA adózás?

Természetesen nem úgy működik, hogy azonnal amint megalapítok, egy céget már választhatom az adott adózási formát, ugyanis ez jóval komplexebb ennél, de alapjaiban abszolút nincs sok feltételhez kötve a KATA adózás. Alapvetően a KFT formában működő cégek abszolút ki vannak zárva abból az opcióból, hogy a KATA adózást válasszák, ugyanis minden KFT más adó kategóriába sorolható, így nem választhatják ezt az eshetőséget. Termesztésen nem csupán a vállalkozás alapítását követően lehet meghatározni azt, hogy milyen kategóriában szeretnénk adózni. Hiszen az is előfordulhat, hogy a kezdetekkor még más céllal álltunk neki ennek a lehetőségnek, viszont mire kiforrt a vállalkozás már látjuk azt, hogy alapvetően inkább kisvállalkozás fog kifejlődni az adott szituációból. Ha meg szeretnénk változtatni a jelenlegi adózási formánkat KATA adózási formára, akkor erre is van lehetőség. Mindössze egy nyomtatvány szükséges mindehhez, melyet a NAV felé szükséges benyújtani, amint ez megtörtént és a feltételek is egyeznek, azonnal át lehet térni a KATA adózási rendszerre, mely valószínűleg sokkal kedvezőbb lesz, mint az addigi adózás. Akit esetleg bővebben érdekelne a KATA adózás, az látogasson el a mellékelten linkelt weboldalra https://katasleszek.hu ahol garantáltan minden felmerülő kérdésére választ fog találni.

KATA adózás feltételeiről általában

Az első és legfontosabb feltétel, hogy semmiképpen nem választhatjuk ezt az adózási formát abban az esetben, ha az ezt megelőző két éven belül a már meglévő vállalkozásunk adószámát esetlegesen törölték vagy netalán jogerősen felfüggesztették. Ezenfelül szintén nem vehető igénybe ez az adózási forma amennyiben a fentiekben felsoroltaktól eltérő cégforma kívánja azt igénybe venni, illetve abban az esetben, sem ha egy TEÁOR szám alatti saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása illetve üzemeltetése besorolású tevékenység végzésesnek az esete áll fent. Miután alapvetően a KATA adózásnak és vállalkozásoknak viszonylag komoly nyilvántartási kötelezettségei vannak ezért érdemes tudnunk, hogy bizony az ilyen jellegű vállalkozásoknak bevételi nyilvántartást szükséges vezetnie. Rendkívül fontos, hogy a bevételi nyilvántartás vezetése minimálisan a következő adatokat tartalmazza minden esetben. Ezek az adatok a következők: sorszám, bizonylat sorszáma, bevétel összege, bevétel megszerzésének időpontja. Továbbá a kis adózó vállalkozás köteles a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról stb. minden esetben nyugta vagy számla kiállítására és a kiállításra kerülő számlán köteles feltüntetni azt, hogy a számla kiállítója kis adózó polgár.

A KATA adózáshoz mi kell még?

Továbbá semmiféle munkaviszonyba nem állhat az illető adózó polgár, aki igénybe kívánja venni a KATA adózás formáit. Fontos tudni, hogy alapvetően amennyiben valamely egy azon ügyfelünktől jövő bevétel meghaladja az évi 1 milliós bevételt, azt feltétlen szükséges jelentenünk a NAV irányába ugyanis amennyiben ezt nem tesszük komoly büntetést vonhatunk a nyakunkba éppen ezért feltétlenül fontosnak tartottam, hogy erre az opcióra figyelmeztessek minden egyes olyan KATA adózásban gondolkozó embert, aki esetlegesen ilyen hibába kerülhetne az üzleti tevékenysége folytán.

 

Én személy szerint úgy gondolom, és abszolút tapasztalatból nyilatkozom, hogy a törvény szerinti kis vállalkozók kategóriába sorolt vállalkozóknak abszolút megéri a KATA adózási forma megtartása, hiszen számukra ez abszolút kedvező és ideális megoldás, sőt úgy gondolom, hogy a legkedvezőbb megoldás. Amennyiben pedig még így is maradt volna kérdőjel bárkiben, az érdeklődjön személyesen a NAV ügyfélszolgálatán vagy keressen olyan jellegű online kurzusokat, ahol az említett KATA adózásról tartanak oktatást és ezáltal jobban megérthetjük azt, hogy miért is érdemes ezt az opciót választani.