Mit tegyünk és ne tegyünk egy laborvizsgálat előtt?

A laborvizsgálatokat mindenki jól ismeri, azonban fontos tudni, hogyan is kell rájuk készülni. Erről saját magunknak is tájékozódni szükséges, nem érdemes arra számítani, hogy az orvos minden fontos információt elmondott, hiszen ő is akármikor kihagyhat dolgokat, amelyek az eredményeket befolyásolni képesek. Nem is mindig van lehetőség külső tájékoztatásra, az ember nem csak a kezelőorvos által előírt vizsgálatokat végeztetheti el. Az ilyen, általában fizetős laborvizsgálatokat az ember semmiképpen sem szeretné befolyásolni a mintavétel előtti tevékenységével, hiszen az ember kára fog származni abból minden tekintetben, hogyha a vizsgálatot meg kell ismételni. Éppen ezért, nézzük is meg, hogy egy vérvétel előtt hogyan érdemes eltölteni a napot. 

Laborvizsgálatok előtt: a vérvételről

Amikor arra a kifejezésre gondolunk, hogy laborvizsgálat, szinte rögtön a vérvétel fog eszünkbe jutni, ami a legelterjedtebb vizsgálat. Ez nem véletlen, a vérből rengeteg fontos információ és betegség, rendellenesség és eltérés kimutatható, így nagyon sűrűn alkalmazzák. Ennek ellenére persze előfordulhat, hogy valakinek még nem volt benne része, legalábbis nem felnőttként, így kicsit bizonytalan számára, hogyan is kellene felkészülnie a mintavételre. 

laborvizsgálat_pic3

Erre a laborvizsgálatra azonban nem olyan nehéz felkészülni, néhány egyszerűbb szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy az eredmények valóban egy átfogó, általános és valós képet mutassanak, és ne kelljen megismételni a vizsgálatot, vagy emiatt ne kapjunk esetleg téves diagnózist. 

Mik is a legfontosabb szabályok még a vérvétel előtt? Ahogy a legtöbb laborvizsgálat esetében, itt is éhgyomorra szükséges érkezni, ez nagyjából azt jelenti, hogy 9-12 órával a mintavétel előtt már nem szabad enni, és inni is csak tiszta vizet igyunk inkább. Az éhgyomor azt is jelenti, hogy ebben az időszakban már semmilyen alkoholt nem szabad bevenni. Sokfajta gyógyszer és vitaminkészítmény is befolyásolni tudja az eredményeket, így lehetőség szerint ebben az időszakban ne vegyünk be gyógyszereket, étrendkiegészítőket pedig semmiképpen sem. Hogyha a gyógyszereket nem szabad eltérő időpontban bevenni, mint ahogy szoktuk, akkor természetesen ne hagyjuk ki őket, vagy esetleg kérdezzük meg a háziorvost arról, hogy mit tehetünk ezeknél a gyógyszereknél. 

Mi a helyzet a folyadékkal? Ahogy már korábban írtam, a víz fogyasztása nem csak lehetséges, de kifejezeten ajánlott is, persze nem kell túlzásba sem vinni a dolgot, mert a vér koncentrációját befolyásolhatjuk. Azonban kiszáradni sem érdemes a vérvétel előtt, mert nehezebb lesz a mintavétel, és esetleg több problémába is ütközhet a teszt. Szóval, azt szokták mondani, hogy a laborvizsgálat már csak két pohár vizet igyunk, de persze ez attól is függ, hogy milyen korán megyünk a vizsgálatra. Délutáni teszt esetében ennél többet is szabad természetesen. 

Mi a helyzet egyéb tevékenységekkel? Sokan dohányoznak, azonban ilyenkor érdemes egy kicsit visszafogni a dolgot, és a napi elsőt nem a reggeli kávéval elszívni, hanem a vizsgálat utánra halasztani. A másik kérdéses dolog persze a mozgás lehet. Mivel sok esetben alapvetően laborvizsgálat sportdiagnosztikai felmérésekhez szükséges, így számukra a napi edzések nagyon fontosak. Hogyha azonban arra lehetőség van, a vizsgálat előtti 12 órában már ne sportoljunk, hanem most az egyszer menjünk el korán lefeküdni, esetleg nézzünk meg egy filmet, amit már olyan régóta terveztünk, de sosem volt rá idő. Nem fogjuk megbánni, mert így az eredmények még stabilabbak lehetnek, és összességében többet segíthetnek a fejlődésünk során, mint az az extra pár óra a mintavétel előtt. 

laborvizsgálat_pic2

A laborvizsgálatok utáni tudnivalók

A laborvizsgálatok, különösen a vérvétel után érdemes még néhány percig kicsit lazábban venni a napot, esetleg a váróban üljünk le néhány percet, görgessük át a közösségi oldalakat, meséljük el a családnak vagy a barátoknak, hogy „túléltük” ezt a kalandot is, aztán menjünk le az első büfébe, és reggelizzünk egy szendvicset, igyunk valami frissítőt, és gyakorlatilag mehet is tovább a nap. Azért ne rögtön az edzőterembe menjünk, a kemény fizikai megterhelést még legalább egy órán keresztül kerülni érdemes ilyenkor, hogy biztos ne szédüljön meg az ember, és a lehető legjobb fizikai állapotban lehessen. 

Persze, ha valaki hajlamos az ájulásra, ő vegye egy kicsit komolyabban a dolgot, és a laborvizsgálat napján figyeljen oda, hogy ne dolgozza túl magát, esetleg egy-két szőlőcukrot is vigyen magával. Ha valaki elkíséri ilyenkor az embert, az a legjobb, mert nem csak fizikai támogatást nyújthat számára egy ismerős arc, hanem emocionális támaszt is, így elkerülhető lehet a további probléma, és nyugodt szívvel folytathatjuk a laborvizsgálat után a napunkat. 

Ennyit érdemes tudni tehát a laborvizsgálatok közül a vérvételre való készülésről, remélem néhány hasznos információval sikerült szolgálnom, hogy sikeresen mehessenek végbe a mintavételek, és ne legyen semmilyen fennakadás.