A látásvizsgálat fontossága

Aki úgy nőtt fel, hogy rendszeresen szükséges volt szemészorvoshoz járnia, hogy látásvizsgálat révén tudják nyomon követni a látásának alakulását, nem is sejti, mennyien kifejezetten nem mernek szemészhez menni. Hasonló ez, mint a fogorvoshoz járás, akad egy réteg, aki csak akkor megy el, ha már vonszolják. Vagy ha már nagyon nagyon nagy a baj. Na a szemproblémákkal, szembetegségekkel is van, aki hasonlóan érez.

Ez viszont egy igen nagy probléma, mert a látásvizsgálat az egyetlen módja, hogy meggyőződjünk róla, valakinek van-e szüksége látáskorrekcióra, illetve hogyan gyógyítható az esetleges szembetegsége. Az egyén mellett a közösség is csak a javát látja belőle, mert ezek az adatok járulnak leginkább hozzá, hogy a szemészek országos szövetsége nyomon tudja követni a lakosság szemállapotát. Ebből tudják alkalmasint, hogy a lakosság látása hogyan alakul, miféle új problémák merülnek fel, vagy mik a legjelentősebbek. Ez alapján állapították meg például, hogy a szemszárazság kezd egyre nagyobb réteget érinteni és nem véletlen, hogy a 2018-as évben ez szerepelt a látás hónapja programban.

A látásvizsgálat menete

Látásvizsgálat jogosítványhoz is kellhet, teljesen jól látó embereknek is, így sokan rákényszerülnek a látáskorrekciót nem igénylők közül is, hogy olykor azért ellátogassanak egy szemészetre. Aki szemüveget, kontaktlencsét visel, annak azonban évente, fél évente minden bizonnyal el kell zarándokolnia egy kontrollra. Érdemes ugyanoda járni, ha egyszer elégedettek voltunk, mert a szemészek korábbi tapasztalatok alapján jobban, személyre szabottabban tudnak tanácsaikkal segíteni bennünket.

Ha pedig már rászántuk magunkat, hasznot húzhatunk a látás hónapja akciókból is. Ennek keretein belül lesz ingyenes látásvizsgálat Októberben szinte minden szemészeten. Persze jó, ha előbb ellenőrizzük, az adott orvos vagy optika részt vesz-e benne, de elég nagy az esély rá, hogy találunk a környezetünkben, a kezdeményezésnek kiváló az országos lefedettsége.

A vizsgálat maga általában egy rutin feladatsorból áll. Persze elmondhatjuk konkrét panaszainkat vagy észrevételeinket az orvosnak, és az alapján, azok figyelembe vételével fogja ő akkor a vizsgálatokat lefolytatni. A látásvizsgálat szinte alapja a táblaolvasás, de a szemünk épségét is közelről meg szokták nézni, emellett lehet szemfenéki nyomást, illetve szaru és szivárványhártya vastagságából is következtetni.

A látásvizsgálat nem félelmetes

Számos ok létezik, miért jó, ha rendszeres eoptika látásvizsgálat során tartjuk karban a szemünket. De mégis az ellenérvek sokkal ismertebbek, ha még olya megalapozatlan is némelyik. Nézzük hát őket!

Az egyik legbagatellebb, hogy nincs is nekem arra szükségem. Nehezen hihető, hogy a huszonegyedik században még mindig léteznek olyan térségek és egyének, akik cikinek érzik, ha nem látnak jól, sőt, férfiatlannak, ha koruk előre haladtával a látásuk is romlik. De van ilyen. Nekik csupán jó példával ehet elől járni.

Másik, igen gyakran hangoztatott szempont a látásvizsgálat ellen, hogy nincs nekem arra pénzem. Na ez kifejezett butaság. Ugyanis évi egyszer kifizetni az öt-hétezer forintos tételt eleve nem egy nagy költség. De ha ez is megterhelő volna, akkor az ember nemes egyszerűséggel kinézni magának, hogy melyik a legközelebb eső szemészet, amely részt vesz a látás hónapja akcióban és elmegy egy ingyenes látásvizsgálat időpontra. Ebben az esetben csak akkor merül fel költség, ha ténylegesen látáskorrekciós eszközt, azaz kontaktlencsét, szemüveget akarunk csináltatni. Ha bármi olyan problémát fedez fel az orvos, ami az egészségünket veszélyezteti, akkor továbbküld egy klinikára, amit meg fedez a TB.

Ritkábban ugyan, de érv lehet az is, hogy nincs a közelben. Ez már inkább kifogás, mint valós érc a látásvizsgálat kihagyására, de azért vizsgáljuk csak meg. A látás hónapja akció keretén belül a szemészek országos szövetsége számos szemészetet és optikát von be a programba, ezeknek, ha megnézzük például a tavalyi évi eloszlását, megtudhatjuk, hozzánk mennyire messze helyezkedik el a legközelebbi lehetőség. Tény és való, hogy a legtöbb alkalom Budapest és vonzáskörzetében adódik, de 30 km-en belül mindenkinek van lehetősége.

A látásvizsgálat eredménye

A látásvizsgálat után következik a szemvizsgálat eredmény értelmezése. Ez jobb helyeken még az orvos jelenlétében zajlik, aki elmagyarázza az állapotot, annak következményeit és ahol alkalmunk van kérdéseket feltenni. Természetesen lehet utólag még tovább irodalmazni, de óva intenék bárkit attól, hogy pusztán ellenőrizetlen netes leírásokra támaszkodjon. Mindig olvassunk el négy-öt leírás, amiből kiderülhetnek olyan rejtett információk, amiket csak az egyik, vagy a másik cikk tartalmazott.

Az is könnyen lehet, hogy a látásvizsgálat még önmagában nem volt elegendő és kontroll-, avagy további vizsgálat szükséges, hogy biztosan meg lehessen állapítani a szem egészségi állapotát. Ilyenkor mást nem tehetünk, mint türelemmel várjuk, hogy a végső eredmények tudatában kikristályosodjon a pontos állapot. Ezekben az összetettebb esetekben pedig kiemelten fontos, hogy az orvosunkkal beszéljük meg a kérdéseinket és ő tegyen helyre esetleges tévedéseket.