Az iroda belsőépítészet előzményei

Évek óta ugyanabban az irodaházban béreltük az irodánkat. Jó volt, mert itt a téren mind a négy, szorosan egymás mellé emelt épületet ugyanaz a cég üzemelteti, így amikor anno választottunk, megtehettük, hogy némileg „válogatunk” is. Mivel abban reménykedtünk, hogy a cég nyereséges lesz, valamivel nagyobb teret béreltünk, mint feltétlenül szükséges lett volna. Azt az időszakot szerettem, kényelmes, szellős volt az iroda. Persze az iroda belsőépítészet szempontból teljesen nulla, semmi dizájn csak annyi asztal meg szék, amennyi kellett, emlékszem az első évig a tárgyaló egy diszkréten elkerített térből és egy asztalból állt, a konyha meg egy sarokrészre berendezett kávégépből.

Kicsit merész volt talán a nagyobb irodahelység emellett dönteni, hiszen nem tudhattuk biztosra, hogy minden összejön, de hát lelkesek voltunk és vakmerőek. Szerencsére utólag bejött az elgondolás, bár így tapasztaltabb fejjel már kifejezetten óvatlannak gondolom az akkori húzást. Mindenesetre jól alakult. Megtérült a ráfordítás és pár év alatt eljutottunk arra a szintre, hogy van húsz állandó alkalmazottunk, és szükségünk van egy tárgyalóra, ahova mindannyian beférünk és prezentálhatunk is. Ennyi embernek pedig már járna egy rendes konyha is. A iroda belsőépítészet beruházásnak ezek voltak a praktikus okai. Mindemellett azonban az is lelkesítette a csapatot, hogy láthatjuk majd a saját márkánkat visszaköszönni a falakról.

Iroda belsőépítészet kivitelező kajtatás

Amikor elhatároztuk, hogy belevágunk az iroda belsőépítészet szempontból történő felújításába, szinte első döntések egyike volt, hogy engem jelöltek ki a projekt levezénylésére. Mondjuk adta magát, hiszen én vagyok voltam az office manager. Kifejezetten számítottam rá, úgyhogy nem is ijedtem meg különösebben a projekttől. Végeztem némi kutatást, hogy netes honlapokon mi mennyibe kerül, kb mennyire saccolnám én, ha mindent megcsinálunk úgy, ahogy azt elképzeltük. A becslésem egy kissé sokkolta a vezetőséget. Ez is tipikus, ők persze mindent okosan, trükközve, meg fele annyiért akartak volna. Én visszakérdeztem, hogy most akkor az a fontos, hogy patyomkin irodát csináljunk, vagy, hogy lenyűgözzük vele a partnereket?

Hálaégnek végül sikerült épelméjű összegben tartani az iroda belsőépítészet felújítás büdzséjét. Hangsúlyoztam a főnökségnek, hogy az árak még emelkedhetnek, hiszen ez csak az én becslésem, aki nem vagyok kivitelező. Éppen ezért megállapítottunk egy prioritást is a munkálatok között. A tárgyalóra volt leginkább szükség, aztán a konyha és a pihenő övezet. A dizájnolásból is lehetett visszavenni, úgyhogy volt némi játéktér, amik nem a most muszáj kategóriás feladatokat tartalmazták.

Maga a kivitelező felkajtatása nem volt akkora nagy wasistdas, emlékeztem pár irodára, ahol jártam és tetszett az elrendezés, azoknak a kivitelező cégeitől kértem ajánlatot, illetve a főbérlő cégtől is kértem javaslatot iroda belsőépítészet felújítását vállalkozó cégre. Így is úgy is ki kellett értesíteni a céget, meg egyeztetni velük, hogy mikor is lesz zaj, stb. A beérkezett ajánlatok alapján aztán kiválasztottam egy céget és leültünk megbeszélni a dolgot.

Az iroda belsőépítészet kivitelezése

Kedveltem a generálkivitelezőt. Határozott, energikus nő, olyan negyvenes, látszott, hogy nem ez az első iroda belsőépítészet projekt, amit látott, sőt. Az is hamar kiderült, hogy ugyan alvállalkozókkal dolgozik, de megvan a bejáratott négy öt csapat, akiket fel szokott kérni. Építészünk már volt, így a terveket hárman együtt néztük át, miközben körbejártunk az irodában. A kollegák tekintetének kíváncsi kereszttüzében természetesen.

Sajnos a pihenő rész kialakítását egyelőre ejtettük, mert egyszerre kifizetni nagyon drága lenne. Viszont a helyet meghagyjuk rá, úgyhogy amikor csak úgy gondoljuk, lehet folytatni is. A nő gyakorlatát dicsérte, hogy azonnal tudta, egy ilyen irodaépületben nem lehet reggel nyolctól este hatig fúrni faragni. Ez némileg kihívást állított az iroda belsőépítészet felújításának, de a nő csak nevetett, mondta, hogy gyakran szükséges így dolgozniuk, illetve hétvégente, legalább mi is kevesebb ideig esünk majd el a munkától.

Az ütemtervet néhány nappal később átküldte, ennek értelmében csak két hét lett volna, amikor nem tudják úgy megoldani, hogy a kollegák folyamatosan dolgozhassanak az iroda belsőépítészet munkálatai mellett. Ha ezt a munkaszakaszt is kettészedi, akkor fél évig is így maradna. Megbeszéltem a vezetőséggel, de szerencsére még elég startup jellegű a cég és pontosan emlékszünk a home office előnyeire – persze hátrányaira is. Úgyhogy abban maradtunk, hogy erre az időre home office-t engedélyezünk a dolgozóknak, vagy szabadságot írunk ki, ki mit lát értelmesnek. Tekintve, hogy az időszak nyárra esett, nem voltak illúzióink a dolgozók minek örülnének jobban. Végül május elsején indult az iroda belsőépítészet felújítása.

Az iroda belsőépítészet eredménye

Szuper lett. Az iroda most már egy iroda belsőépítészet szempontból dizájnos, fiatalos légkör. És van egy vállalható tárgyalónk, csúcstechnológiával, minden szépen beépítve, nem lóg sehol kábeldzsumbuly. A konyha kis otthonos, megfelelő arra, hogy szeparáltan üljenek le a kollegák és ne az open office közepén trécseljenek, míg mások dolgoznak. Szerintem mindenki fellélegzett,hogy az iroda belsőépítészet munkálatoknak vége, és most már kényelmesebben dolgozunk.