A macskatáp nem kutyatáp

Sokan szeretnek példálózni, amikor a macskatáp gyártók különféle termékeit hasonlítják ölre menő szájkarate meccsekben, hogy mert a kutyáknál is napi egyszer etetnek, jó az például a macskánál is. Ez nem egészen igaz. A macskatáp macskáknak van és talán az egyetlen dolog, amiben minden macskás és kutyás ember egyetért, hogy a kutya nem macska, a macska pedig nem kutya. Úgyhogy az étkezési szokásaik és szükségleteik sem éppen összehasonlíthatóak.

Kezdjük ott, hogy a macska háziasítása koránt sem olyan jellegű, mint a kutyáé. A macska inkább odaszokott, eleszi a neki felajánlott maradékot – már ha épp kedvére van – odasomfordál a meleg tűzhöz, ha jó kedve van és értékeli a társaságunkat, dorombol. De szolgálatra sose bírhatnánk. Nem fog nyájat terelni és nem azért, mert mérete kisebb egy juhászkutyáénál, ha akkora volna se tenné. A macskatáp ennek köszönhetően tehát nem felcserélhető a kutyatáppal.

A macskatáp története

Anno a vadonban a macska kisebb vadakra vadászott. A kutya mára már teljesen az emberhez szegődött, noha a kóbor állatok tanulságán tudjuk, hogy képes feltalálni magát nélkülünk is. A macska ellenben a mai napig – ha kertben tartják – vadászik magának. Általában sok apró vadat ejt, egeret, pockot, madarat. Ez azt eredményezi, hogy a macska természetszerűen sokszor keveset eszik és a gyomra is ehhez szokott hozzá. Ebből következi az első tévhit: a macskatáp napi egyszer nem elegendő.

Ugyanebből a mai napig megmaradt vadászó életmódból következik, hogy a macskatáp sokkal több nyersfehérjét kell tartalmazzon, mint egy kutya esetében. Persze, legelnek olykor füvet, és vannak fura gusztusaik, meg van, aki rászoktatható a házikosztra, de alapvetően húst hússal.

A másik érdekesség a macskákkal kapcsolatban, hogy nagyon keveset isznak. Ez nem degeneráció, egyszerűen kevés folyadékot igényel a szervezetük és ennek nagy részét is a hús nedvein keresztül veszik magukhoz. A maradékra azonban kényesek, úgyhogy főleg a száraz macskatáp mellett fontos, hogy mindig elegendő friss vize legyen az állatnak. Szintén elterjedt tévhit, hogy a macska szeretné a tejet. Nos, a legtöbbjük laktózérzékeny és egy beteg vagy gyenge állat akár olyan hasmenést is kaphat, ami teljes kiszáradáshoz vezet. Ha feltétlenül ragaszkodunk az édesdeden lefetyelő cicus látványához, vegyünk neki macskatejet.

A macskatáp választás 5 szabálya

  1. A hús származék tabu

Mivel egy valamire való macskatáp, macskaeledel fő alkotóeleme a nyersfehérje, ezért a szükséges húsmennyiséget gyakran pótlékokkal, származékokkal helyettesítik. Ez a valóságban a különböző ipari eljárások végén odamaradt bőr, köröm és egyéb hússzármazékok darált, péppé őrült és kiszárított változatát jelenti. Képzelhetjük ebben aztán mennyi nyers fehérje is van..

  1. Száraz és nedves kombinálva

A száraz tápok tökéletesen alkalmasak rá, hogy a megfelelő összetételű étrendet megadjuk a macskának. Ellenben pont az ivási szokásai miatt a nedves macskatáp elengedhetetlen. Ennek nagyja víz, így ara nem jó, hogy az állat jóllakjon, vagy felhízzon, viszont arra igen, hogy megfelelően hidratált legyen. Egy tálka friss víz azért emellett is kijár.

  1. Megfelelő összetétel

A macskatáp megfelelő összetételére már sokszor utaltunk, na de mi is ez a „megfelelő”? Nyersfehérje minimum 30%-ban, nyerszsír 15-20%, nyersrost 2-3% illetve kalcium és foszfor szintén olyan 2-3%.

  1. Ami jó, ha van

A macskatáp olykor tartalmaz gabonaféléket. A rozsfélék általában megterhelik a gyomrukat és nem is adnak túl sok plusszt, úgyhogy nagy mennyiségben nem jelent jót. Ellenben a taurin tartalom, mely birkákban, halakban teng túl, kifejezetten előnyös a számukra.

  1. Hozzáadott anyagok

Ételszínezék az embernek sem tesz jót, pláne nem a macskának. Semmi keresnivalója az eledelben és a cicánk sem pont attól nyalja majd a szája szélét, hogy zöld volt a száraztáp.

A macskatáp életmód szerint

A megfelelő összetétel mellett érdemes egy kicsit tovább „specializálni” a macskatáp termékeket. A gyártók és állatorvosok is rájöttek már, hogy egy növésben lévő kiscica és egy fogait vesztő matuzsálem nem feltétlenül ugyanattól az étrendtől lesz kicsattanóan egészséges. Míg az előbbinek inkább a növekedéshez szükséges tápanyagok, energia fontos, addig az idős cicáknak inkább a vitaminok, ásványi anyagok pótlása szükséges.

Ugyanez igaz a beltéren, illetve kültéren nevelt kedvencek esetén. A kerti állat közvetlenül tapasztalja meg az időjárás és évszakok minden szeszélyét, természetszerű tehát, hogy télen több tápanyagra van szüksége. Ha több macskatáp fogy ilyenkor, teljesen normális, de az is indokolt, ha ilyen jellegű eledellel etetjük. Több kórokozóval, vírussal találkozik, könnyebben szerez sérüléseket, energiadúsabb táplálékra van szüksége.

Sajnos az is könnyen előfordulhat, hogy a kedvencünk allergiás, vagy bizonyos betegségek miatt diétára fogták. Ilyenkor értelemszerűen olyan eledelt kell választanunk, amely megfelel az állatorvos által előírtaknak, bár ők ilyen esetekben gyakran konkrét javaslattal tudják segíteni a döntéseinket. Egyedi eset még, ha egy macska vemhes, illetve szoptat. Ugyan nem elterjedt, de bizonyos gyártók felajánlanak ilyenkor külön a tejtermelést, növekedést segítő eledeleket is.