Mikor érdemes költségvetés készítő szoftvereket igénybe vennünk?

Építőipari munkásként, tervezőként, vállalkozás üzemeltetőjeként nem csak az a fontos, hogy az adott terv elkészüljön, hanem a költségekre is ügyelnünk kell. A költségvetés készítő szoftverek arra készültek, hogy megkönnyítsék az építőiparban dolgozók életét. Ez egy olyan előfizetéses rendszer, amelyre minden építőipari vállalkozásnak szüksége van. Egyrészt a vállalkozásnak is tudnia kell, mennyiből lesz kész az építkezés, másrészt a megrendelőnek mindenképpen számolnia kell egy összeggel. Ez természetesen nem csak az elmúlt időre érvényes, hiszen a költségvetés készítő szoftverek előtt is elő kellett állítani ezeket a számításokat, azonban ez hosszú órák munkája árán volt lehetséges csak. Most erre már nincs szükség. És miért nehezítenénk a saját életünket?

Mit tartalmaznak a költségvetés készítő szoftverek?

Az előfizetéssel már elérhetőek is lesznek az egységes szerkezetű költségvetés készítő szoftverek. Mit is tartalmaz ez? Lényegében, amikor az előfizetés érvénybe lép, akkor egyedi tételeket hozhatunk létre, majd ezeket tárolhatjuk is. Ez nagyon jó megoldás arra, hogy az ember újra fel tudjon használni egy már bevált tételt, és így még több munkát spórolhatunk meg a költségvetés készítő szoftverek segítségével. Tehát a saját adattár is a csomag része. Szintén csak a dolgunkat könnyíti meg az egyedi rezsiadódíjak létrehozása, amelynek segítségével a munkadíjakat számolhatjuk ki megint csak a saját egyedi kereteink között. Ezeket akár csoportosan is módosíthatjuk a gazdaság változásával. Ezért jó a rendszer, hiszen mindent szabadon tárolhatunk, módosíthatunk és ezek segítségével kalkulálhatunk is. A megjelenés is egyedien módosítható, összesítést is különböző módokon is végezhetünk. Ha ez még nem lenne elég ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy neki éppen költségvetés készítő szoftverekre van szükségünk, akkor azt is elmondanám, hogy ezek az egyedileg megadott adatok online bármikor elérhetőek a felhasználó számára, de könnyedén kezelhetők egyéb programokkal is egy egyszerű exportálási folyamattal például pdf formátumba, ahonnan már csak egy lépés a nyomtatás és a fizikai formátum elérése.

Miért előnyös költségvetés készítő szoftvereket alkalmazni?

Nem csak időt spórolunk velük, hanem egy sokkal komplexebb, biztosabb képet is kapunk a kiadásokról, költségekről, ezek módosulásairól. Megtudjuk, mire mennyi pénzt adtunk ki, milyen normaidőkkel számolhatunk, milyen gyártói árakkal kell majd az építkezés során dolgoznunk. Ha pedig már kész a számítás egésze, akkor ezeket részekre is bonthatjuk, százalékolhatjuk a program segítségével. Összességében, a költségvetés készítő szoftverek nagyban segítik a precíz és gyors munkafolyamatot, így maga a tervezés sokkal kevesebb időt vesz igénybe, és így nagyobb figyelmet kaphat a kivitelezés is. A csomaghoz pedig lehetőség van XLS export modulra is előfizetni, ami szintén egy remek lehetőség tartogat a felhasználók számára.

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a költségvetés készítő szoftverek?

Egy pillantásra és tájékozódásra mindenképpen a Terc oldalát ajánlom: https://www.terc.hu/oldal/koltsegvetes-keszito-szoftverek. Egy kifejezetten építőipari oldal ez, amely nagyban segítheti a vállalkozásunkat a remek programjaival, könyveivel és szakmai tudásuk megosztásával.

Már számos szolgáltatást említettem, de nem értem egyáltalán a lista végére. A normaidő mellett tárolhatunk gépköltséggel foglalkozó tételeket, az anyagok árait, illetve olyan összegeket is, amelyek a felújításokhoz tartozó normaértékek. Ezek az általánosítások egy átfogó képet adnak majd a tervezett költségekről, amelyek egy jó alapot nyújtanak az építkezés kiindulásához. Hiszen minden az ár függvényében mozog a mai világban, így nagyon fontos tudnunk, hogy mi mennyiből jön össze mind a megrendelő, mind a cég szempontjából. Természetesen a kinézetét is szabadon válogathatjuk a költségvetés készítő szoftvereknek, így magunk állíthatjuk be például, milyen sablon alapján dolgozunk, a fejlécet is szerkeszthetjük, többfajta költségtípus alapján számolhatunk. A költségvetést tételekre, fejezetekre lehet bontani, „K” és „M” tételeket hozhatunk létre, illetve a már említett adattárból nyerhetjük ki az információkat. Az itt létező tételeket felhasználhatjuk más tervezetek készítésekor is, mintegy sablont, illetve pontos részletességgel adhatunk meg összetettebb tételeket is. Gyakorlatilag  szabad mozgásteret biztosít a program a tételek közti szerkesztésben, átemelésben, módosításban, újra felhasználásban, konvertálásban. Ha profi programot akarunk, akkor a költségvetés készítő szoftverek éppen ilyenek, szerintem senki sem fog csalódni, ha ezt választják.

Hol érhetjük el a költségvetés készítő szoftvereket?

Természetesen kezdem az említett Terc-cel. Ha még valaki nem ismerős az oldalon, akkor érdemes egy pillantásnál többet vetni rá, ugyanis számos hasznos információ bújik meg a cikkek között bárki érdeklődő számára.

Ha valaki pedig még éppen csak barátkozik magával az építészettel, annak is érdemes ellátogatni a Terc oldalára, még ha számára a költségvetés készítő szoftverek nem is a leginkább releváns téma. Ha pedig az oldal felkeltette az érdeklődést, akkor adok is egy másik tippet, hol lehet még érdekes információkra találni kezdőként az építészetről.

Remélem, a kis összefoglalóm minden kedves olvasó számára hasznosnak bizonyult.