Milyen lehetőséget nyújt a bútorvilágítás?

Világításunk nem csak a mennyezeten, a falakon, az asztalokon vagy a sarokban, hanem egyéb bútorokhoz kötve is lehet. Ez a módszer az úgynevezett bútorvilágítás, amely gyakorlatilag a lakás, az otthon bármely területén alkalmazható. Mindenhol jó szolgálatot tesz, legyen szó a konyháról, a nappaliról, az étkezőről, a gardróbról, vagy csak egyszerűen növények és képek kiemeléséről. A bútorvilágítás nem csak hasznos fénnyel szolgálhat, de hangulatvilágításként is megállja a helyét. Praktikusságához képest pedig költséghatékony. Amennyiben LED változatot veszünk, akkor energiatakarékos is. Nézzük meg, mire használható a bútorvilágítás!

Hogyan használjuk ki a bútorvilágítást a konyhában?

Sokan azért nem gondolkoznak bútorvilágításban, mert felesleges és nagy volumenű kiadásnak tartják. Kiváltságnak. Pedig ez egyáltalán nem így van. Már a néhány ezer forintos világítótestek is rendkívül esztétikusak és jó minőségűek. A legtöbb pedig már energiatakarékos, így a villanyszámlánkon sem fogjuk észrevenni az újításokat. Milyen bútorvilágítások léteznek? A legismertebb talán a polcvilágítás, amely egyben dekorvilágításként is remekel. Ugyanakkor használható arra is, hogy megvilágítsuk vele a dolgozóasztal vagy a munkapult felületét. Nagyon sok féle, esztétikus profilt, sínt lehet kapni a LED szalag elrejtéséhez is, ami egyben a helyén is tartja azt. Ezek általában néhány perc alatt méretre szabhatók, és bárhogy illeszthetők, így sarkokban is esztétikus eredményt kapunk. Amennyiben nem szalagban, hanem komplett lámpatestben gondolkodunk, arra is nagyon sok variációt találunk. Ezek a fajta bútormegvilágítások akár fiókok belsőinek a láthatóvá tételére is kiválóan alkalmasak. Egészen kisméretű, keskeny világítótesteket is gyártanak az esztétikis végeredmények érdekében. Ezek lehetőséget biztosítanak az egészen kis helyek kialakítására is. Olyan helyekére, ahová egyéb esetben semmiféle fény nem jut. Ezeknek a fényeknek az a lényege, hogy észrevétlenül legyenek dekoratívak és hasznosak. Ha egyszer kipróbáljuk ezeket a megoldásokat, garantáltan nem fogunk tudni élni nélkülük, olyan magas szintű kényelmet biztosítanak majd.

 

A konyhabútor megfelelő világítása nem csak jól mutat, hanem hasznos is. A konyha egy olyan pontja a lakásnak, ahol állandó munka zajlik. Olyan eszközökkel dolgozunk, amelyek akár balesetveszélyesek is lehetnek, ezért kiváltképp fontos, hogy megfelelően lásunk. A munkalap megvilágításán és a fiókok megvilágításán kívül még nagyon sok lehetőség létezik. A munkapultot nem csak a felette húzódó szekrénysor vagy polc aljára helyezett bútorvilágítással, de alulról rögzített LED szalaggal vagy spotokkal is tovább fokozhatjuk. Diszkrét, mégis hasznos, ha belátjuk a teljes mozgásterünket. Hangulatfokozó hatásáról már nem is beszélve. Elsősorban hangulatteremtő, de azért haszontalannak nem haszontalan az üvegezett szekrények belső megvilágítása. A tömött szekrényeknél is praktikus, ha kinyitva őket, belátjuk a helyet. Tulajdonképpen a világítás típusának megválasztása attól függ, hogy milyen fontos az adott konyhai terület használata.

 

Hogyan lesz a szekrénybe szánt bútorvilágítás nem csak esztétikus, de hasznos is?

A szekrények megvilágítása jól néz ki vagy hasznos, de ha megfelelően telepített a bútorvilágítás, akkor akár mindkettő lehet. Kényelmesebb úgy keresni a dolgokat, ha rendesen látunk is. Nem kell felkapcsolnunk minden lámpát a szobába, ami különösen akkor zavaró, ha más már álszik. A világításnak a bútorok külső szélén, a polcok peremén funkcionális szerepe alig van. Elsősorban dekoratív célú. Kivételes helyzetben van az a LED csík, ami az akasztóra kerül, mert az közvetlenül megvilágítja a felakasztott ruhákat. Hogyan oldható meg a mélyebb szekrények, polcok esetében a világítás? Egyre népszerűbb az úgynevezett hátlap világítás, ami az egész rekeszt elárasztja fénnyel, mégis kellően diszkrét, nem zavarja a pihenőket. Ez akár spottal, akár csíkkal, de egy erre kialakított lámpatesttel is megoldható. A fényerőszabályzós változatok még nagyobb kényelmet biztosítanak. Amikor megtervezzük saját világításunkat, vegyük figyelembe az árnyékokat is. Nagyon zavaró, amikor saját magunk miatt nem látjuk be a területet, amit szeretnénk, s nehezítjük meg a dolgunkat a keresésben.

Egyedi elképzeléseim vannak a bútorvilágításról

Rengeteg jó ötlettel találkozhatunk az interneten, de mielőtt belefognánk, gondoljuk végig, hova helyeznénk a világítást, mi a célja, mennyire legyen tartós, milyen elvárásaink és igényeink vannak. Okos legyen-e? Megfelel a hagyományos? Nagyon sok igény mutatkozik a vásárlók részéről, s mostanra valamennyit lefednek a gyártók. Ha nem szeretnénk, hogy minden használatkor felkapcsoljanak a telepített fények, akkor válaszunk kapcsolós változatokat. Ha erre vágyunk, akkor az érzékelővel ellátott az ideális megoldás nekünk. A bútorvilágítás nagyon sokszínű terület, amely nagyon sokféle igénynek meg tud felelni. Kizárt, hogy valaki ne találja meg a neki kedvező megoldást. Egyáltalán nincs szükség kompromisszumokra.